Skip to main content

Verzorgingstips

Zorg goed voor uw voeten!

U heeft maar een paar voeten en daar moet u uw hele leven mee doen. Stelt u zich eens voor hoeveel duizenden kilometers u daarop loopt.

Onderweg kunt u te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Wat is de beste dagelijkse verzorging voor mijn voeten?

Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed afspoelt. 
Droog je voeten na het wassen steeds goed af. Ook tussen de tenen. Eventueel kun je je voeten inwrijven met een verzorgende voetcreme.

Welke sokken zijn het beste?

Draag elke dag een paar schone wollen of katoenen sokken. Sokken gemaakt van dit materiaal kunnen het overtollige vocht absorberen. Synthetische sokken nemen transpiratievocht minder goed op. Ook na het sporten trek je best je schoenen en sokken zo snel mogelijk uit en spoel je voeten met koud water.

Sokken van Alpacawol en/of schapenwol zijn ideaal. Ze zijn warm in de winter, maar koel in de zomer. U krijgt ook geen zweetvoeten in deze sokken.

Hoe kies ik de beste schoenen?

Kies voor schoenen die je voeten laten ‘ademen’ zoals sandalen, linnen of lederen schoenen. Vermijd in ieder geval rubber en nylon. Ook sportschoenen hou je best niet te lang aan. Als het enigszins kan, wissel je best elke dag van schoeisel zodat ze goed kunnen uitdrogen. Het is verstandig om je schoenen uit te doen zodra je thuiskomt.

Koop daarnaast uw schoenen niet te klein. Dit kan voor vervelende ongemakken zorgen. Met te kleine schoenen bedoel ik zowel in de lengte als in de breedte. Laat 1x per jaar uw voeten opmeten. Naar mate wij ouder worden, gaat alles uitzakken en dus ook de voeten. Voeten worden dus langer en breder.

Hoe voorkom ik voetschimmel?

Loop niet met blote voeten op vochtige vloeren zoals in zwembaden, kleedkamers of gemeenschappelijke douches. Het best draag je een paar persoonlijke badslippers.

Wat is de oorzaak van eelt?

Door onaangepast schoeisel te dragen, door overgewicht, het doorzakken van de voorvoet, een teen- of voetafwijking of de aftakeling van het bloedvatensysteem ontstaan er wrijvingen op de voet. Deze wrijvingen kunnen eelt veroorzaken.

Eelt ontstaat meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plekken krijgen de grootste druk te verwerken tijdens het staan en lopen.

Eelt kan pijnlijk worden wanneer je je schoenen aantrekt. Bovendien is eelt heel erg droge huid waardoor er barsten en kloven kunnen ontstaan. Deze zijn wel erg pijnlijk en kunnen bloeden en zelfs ontsteken. Met goed smeren van een juisten voetencreme kan je een berg ellende voorkomen.

Ik heb pijn aan mijn voet, is het een likdoorn?

Door de aanhoudende druk op de eelt locatie kan die als een omgekeerde piramide naar binnen groeien waardoor er likdoorn ontstaat. Dit veroorzaakt een scherpe pijn. Ga hier niet zelf mee aan de slag, ik kan u hiermee vakkundig helpen. Samen zullen we gaan kijken wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Mijn huid is zo droog, wat kan ik eraan doen?

Als uw huid droog is kan u deze het beste insmeren met een voedende crème. Geen vaseline. Vaseline zorgt namelijk voor een laagje op de huid, en gaat niet in de huid. Heeft u vragen over welke gezicht of voeten crème voor u geschikt is, neem dan even contact met mij op.

Help, ik heb een kalknagel/schimmelnagel. Is daar iets aan te doen?

In de meeste gevallen kunt u hier zeker wel iets aan doen. U kan ervoor kiezen om dit te gaan behandelen met een anti schimmel middel. Meestal wordt dit in overleg gedaan, omdat er dan bekeken wordt welk product het beste bij u past. Soms is het een spray en soms met een kwastje.

Als u besloten heeft met iets te willen starten, bedenk wel dat dit consequent gebruikt moet worden en dat dit soms een jaar kan duren voordat u verschil gaat zien. In mijn Prakijk werk ik met HFL en Ropanail.